Uw feedback is belangrijk

Heeft u iets gezien op de site wat niet klopt of mist u misschien een functie? Laat het ons weten via het onderstaande formulier.

Artikelen - media

nieuws uit het netwerk

Nieuwstjes die interessant zijn voor het hele netwerk, evenementen die speciale aandacht behoeven, of actuele ontwikkelingen op het gebied van de podiumkunsten kun je mailen aan info@theaternetwerk.nl.

Rutger Bregman “De Kantelaar”

Rutger Bregman “De Kantelaar”

Lezing Rutger Bregman
Gratis lezing van historicus, publicist Rutger Bregman
Maandag 27 oktober 2014 - aanvang 20.15 uur

Deze lezing is gratis toegankelijk, mits u in bezit bent van toegangskaarten.

Deze gratis kaarten zijn te bestellen via De Lievekamp Oss(maximaal 2 per bestelling).

Het 'verhaal' van Rutger Bregman verdient een breed
publiek. Een belangrijke reden waarom de Bibliotheek Oss en theater De Lievekamp deze lezing gratis aanbieden.


Rutger Bregman zal het zelf niet willen toegeven, maar zijn stortvloed aan ideeën, om sommige dingen anders te gaan doen, maken hem tot - zoals hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans dat noemt - een 'kantelaar'.
Iemand die anderen meeneemt in een veranderende omgeving. Rutger is echter geen doener, maar een denker, schrijver en inspirator. Maar desondanks afficheren we deze avond als een 'kantelcollege'. Na deze avond zult u anders naar de wereld gaan kijken en zich realiseren dat er de komende jaren, decennia waarschijnlijk veel gaat 'kantelen'. Better be prepared, denk er over na en go with the flow.

Medio september verschijnt het derde boek van historicus, publicist
Rutger Bregman (1988): Gratis geld voor iedereen en vijf ideeën die de wereld kunnen veranderen.

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan.
Correspondent Rutger Bregman schetst nieuwe vergezichten: van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede. Naar verwachting zal dit boek samen met een ander, later te verschijnen boek
(Thomas Piketty. Kapitaal in de 21e eeuw) dit najaar veel
aandacht trekken en leiden tot een debat over een andere samenleving. Beide boeken passen perfect binnen het
jaarthema van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken:
Oefenen voor een andere tijd.
Meer informatie is te vinden op:
www.rutgerbregman.nl

Lees meer 20 oktober 2014 door Jan Roosenboom (0 reacties)
Monologenfestival 2014

Monologenfestival 2014

TheaterNetwerk Rotterdam organiseert van 20-23 maart 2014 het Monologenfestival Rotterdam (MNF14) in Theater ‘t Kapelletje.  Donderdagavond 20 maart zijn de eerste monologen te zien.

Een festival met alleen maar monologen kan saai zijn, maar dat is het monologenfestival in Rotterdam niet. Er is van alles te zien en te horen. De traditionele monologen, waar een aantal weken aan wordt gewerkt, maar ook monologen die ter plekke bedenkt moeten worden genaamd de Eendagsvliegen. Er zijn die verschillende soorten monologen:

- Productiemonoloog
Een regisseur en een acteur/actrice maken een voorstelling van maximaal twintig minuten. De tekst komt voort uit bestaand materiaal, is zelf geschreven of is een bewerkingen van bijvoorbeeld boeken, films en theaterstukken.  Een gedegen en wat langer werkproces.

- Repertoiremonoloog
Het wereldrepertoire kent een groot aantal monologen die onderdeel uitmaken van een theaterstuk. Deelnemers kiezen een van deze monologen en tonen hierin hun vakmanschap. Zij worden uitgedaagd om in een productie van 10 minuten deze monoloog te plaatsen in zijn context en theatraal van commentaar te voorzien. Een middelgrote inspanning.

- Eendagsvlieg
Elke festivaldag maken een regisseur en acteur/actrice in één dag een monoloog van maximaal 7 minuten uit het niets. Zij werken alleen díe dag aan hun productie en presenteren die 's avonds tijdens het festival. De deelnemers aan dit programma krijgen de beschikking over een oefenruimte en dramaturgische ondersteuning. Een kort en intens werkproces.

Voor meer informatie en het programma van het festival, zie de website http://www.mnf14.nl

 

Lees meer 14 maart 2014 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)
KRT in race voor speciale Oscar

KRT in race voor speciale Oscar

Toneelvereniging Klein Rotterdams Toneel (KRT) zit in de race voor de Oscar. Niet voor de prestigieuze Academy Award, maar voor de ‘Man bijt hond Oscarverkiezing’.  Het tv-programma van de NCRV brengt in haar jubileumjaar een speciaal eerbetoon aan deze bijzondere filmprijs. Want niet alleen in Hollywood, maar ook in Nederland loopt veel acteertalent rond.

Vanuit het hele land zijn vijf amateurgroepen geselecteerd die de opdracht hebben om één minuut uit een legendarische film zo goed mogelijk na te spelen. Klein Rotterdams Toneel vertolkt een scène uit Titanic, de kassakraker uit 1997 die 11 Oscars won. De scène met de Rotterdamse Rose en Jack werd deze week niet - zoals verwacht -  gefilmd bij de ss Rotterdam. De spelers, onder regie van Mirjam Veldhuijzen van Zanten, kozen liever voor een theatrale aanpak. Dus streek het gezelschap  en een heuse vijfkoppige filmploeg van Man bijt hond neer in theater ’t Kapelletje in de stad.

De Rotterdamse inzending is vanaf vrijdag 14 februari te zien in Man bijt hond. Daarna barst de strijd los tussen de vijf deelnemende verenigingen.  Het Klein Rotterdams Toneel zal namelijk zoveel mogelijk stemmen van de kijkers moeten trekken, wil ze naar huis gaan met de alternatieve Oscar. Kijkers kunnen van maandag 17 februari tot en met vrijdag 28 februari hun stem uitbrengen op de Oscar voor de Beste Filmscène, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Decor & Aankleding. De Man bijt hond Oscarverkiezing wordt op zondag 2 maart uitgezonden
 

Lees meer 07 februari 2014 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)
Een geslaagde ATFR 2013

Een geslaagde ATFR 2013

ATFR 2013; een groot succes in De Gouvernestraat

Op 22 en 23 november werd de 4de editie van het Amateur Theater Festival Rotterdam georganiseerd. Een onnavolgbaar festival met de meest uiteenlopende gezelschappen en voorstellingen. Grootste vernieuwing dit jaar was de locatie. Na drie jaar in het O.T. Theater is er nu gekozen voor De Gouvernestraat. Dit sfeervolle theater bleek een uitstekende keuze te zijn. Ook nieuw dit jaar waren de shorts in de filmzaal. Niet langer dan 5 minuten werd een korte impressie gegeven van een theaterstuk.

Dit jaar stonden 28 verschillende amateur theater groepen in de grote en kleine zaal van De Gouvernestraat. Acht van deze groepen deden mee in de eenakterwedstrijd. Deze eenakters gingen allemaal in premiere en duurde niet langer dan 30 minuten. De voorstellingen werden door drie verschillende jury's bekeken. Deze jury bestond uit een vakjury, de gezelschappen zelf en natuurlijk het publiek. Zij kozen welke voorstellingen op zondag 15 december nogmaals te zien zijn maar dan in de Rotterdamse Schouwburg.

Op zaterdag 23 november werden de winnaars bekend gemaakt. Deze zijn geworden:

  • Het Nieuwe Werk
  • Warenar
  • Walter S

Kaarten voor deze voorstellingen zijn verkrijgbaar via www.rotterdamseschouwburg.nl.  De overige deelnemers van de eenakterwedstrijd zijn ook nog een keer te zien. Vrijdag 24 en zaterdag 25 januari 2014 spelen zij in Theater 't Kapelletje.

Lees meer 03 december 2013 door TheaterNetwerk Rotterdam (0 reacties)
Bezig met laden...